Onderhoud & Zelf doen

Elektrische installatie, gasleidingen, kooktoestel, kachel, oplooprem, verlichting: een caravan zit boordevol technische snufjes. Afhankelijk van het gebruik moet je mobiele vakantiehuisje eens in de twee jaar naar de dealer.

Leeftijd caravanbanden
Caravanbanden verslijten nooit door het rijden; daarvoor worden ze simpelweg te weinig gebruikt. Ze verouderen echter wel, waardoor droogtescheurtjes ontstaan die vervolgens klapbanden kunnen veroorzaken. Rij niet met caravanbanden die ouder zijn dan zes jaar – sommige verzekeraars keren niets uit bij een ongeval als de banden ouder zijn. De leeftijd van caravanbanden kun je herleiden aan de hand van de DOT-code op de zijkant: DOT 3213 betekent dat de band geproduceerd is in week 32 van jaar 2013.

Gasslangen
Bij caravancontroles tijdens de jaarlijkse vakantie-uittocht constateert de politie altijd dezelfde mankementen: overlading, verouderde caravanbanden, haperende verlichting en… gasslangen die ‘over datum’ zijn. De ANWB adviseert die oranje gasslangen elke vier tot vijf jaar te vervangen – het productiejaar  vind je op de slang. Controleer ze tussentijds zelf op beschadigingen en scheurtjes. Geknikte slangen vervang je het best zo snel mogelijk, voor de kosten hoef je dat niet te laten. De drukregelaar die je op de gasflessen schroeft, vervang je elke tien jaar.

Vochtmeting en garantie
Sommige fabrikanten gebruiken nog houten frames in wanden, daken en vloeren, maar steeds meer merken stappen over op kunststof en innovatieve lijmmethoden. Daardoor kan een waterdichtheidsgarantie worden gegeven tot maar liefst 12 jaar. Voorwaarde is wel dat zo’n voertuig elk jaar een vochtmeting ondergaat. Daarbij wordt de caravan/motorhome op dertig punten gecontroleerd – bij ramen, deuren, dissel en de hoeken van de motorhome of caravan. Zo’n controle kost bij de caravandealer rond de 50 euro.

Zelf doen?
Naast het tweejaarlijkse bezoek aan de caravandealer kun je natuurlijk ook zelf aan de slag voor het caravanonderhoud. De gasslang met een sopje controleren op lekkages bijvoorbeeld, maar ook of de ventilatieopeningen in de dissel, de koelkast en de kachel niet verstopt zitten met stof of vuil. Je kunt het rubberen ringetje van de gasdrukregelaar vervangen als dat nodig is. Binnen kun je de afdekmantel van de kachel verwijderen.