Koken & Lekker eten

Lekker eten in de buitenlucht: het is een van de charmes van kamperen. Ontbijten met vers stokbrood en een krantje uit de kampeerwinkel, genieten van het ochtendzonnetje. Of heerlijk met z’n allen barbecueën met salades en lokale lekkernijen op de grill – dat is kamperen!

Aan tafel!
Koken – en eten – op de camping is een sociale gebeurtenis. Lekker samen kokkerellen of met het hele gezin: het is een onlosmakelijk onderdeel van de kampeervakantie. Caravans en motorhomes hebben uitgebreide kookmogelijkheden, voor vouwwagens zijn er speciale keukenunits te koop en tentkampeerders kunnen kiezen uit tientallen soorten kooktoestellen. In de kampeerwinkels vind je fleurig campingservies van (onbreekbaar) melamine, speciale koffie- en theekommen en zelfs wijnglazen die tegen een stootje kunnen.

 

Koken en lekker eten - aan tafel

Absorptie koelkasten
Voor de koeling van dranken en levensmiddelen zijn caravans en motorhomes standaard uitgerust met een koelkast, meestal voorzien van een vriesvakje. Hoe groter de caravan of motorhome, hoe groter de koelkast – fijn als je met een gezin op pad gaat. Het meest voorkomende type is de absorptiekoelkast. Die doet z’n werk 100% geruisloos en je kunt ‘m behalve op 230 en 12 volt ook gebruiken op gas. Daardoor ben je niet afhankelijk van de stroompaal.

Compressor koelkasten en -boxen
De ‘Arnold Schwarzenegger’ onder de koelers is de compressorkoelkast: hij doet onverstoorbaar z’n werk op 12 en 230 volt, zelfs bij tropische temperaturen. Geruisloos zijn compressorkoelkasten niet: je hoort ze altijd wel een beetje zoemen. Daarom kom je ze als
inbouwkoelkast niet vaak tegen in caravans of motorhomes, maar des te meer bij koelboxen. Ideaal voor tentkampeerders, maar ook handig als tweede toestel: in de voortent, bijvoorbeeld voor frisdranken en ijskoude pintjes.

Thermo-elektrische koelboxen
Er zijn ook (goedkope) thermo-elektrische koelboxen, die door hun speciale techniek niet alleen kunnen koelen, maar ook kunnen warmhouden. Ten opzichte van absorptie- en vooral compressorkoelkasten/-boxen moet je geen wonderen verwachten van hun prestaties. Maar: ze wegen niet al te veel, ze kunnen schuin liggen en zijn bovendien slijtage- en onderhoudsarm. Thermo-elektrische koelboxen werken op 12 en 230 volt – of op batterijen – en qua prijs zitten ze in de voordelige hoek.

Koken en lekker eten - koud koelbox

Koken in de caravan of motorhome
In motorhomes of caravans zijn standaard kooktoestellen op gas gemonteerd; van tweepitters tot toestellen met vier gasbranders. Ze zijn bijna altijd voorzien van een piëzo-ontsteking, waardoor het vlammetje automatisch ontsteekt. Het thermokoppel zorgt ervoor dat het gas automatisch afsluit als het vlammetje onverwachts uitwaait – een veilig idee. Sommige caravans en motorhomes kunnen ook worden uitgerust met een inbouwoven – ideaal om croissantjes af te bakken ’s morgens, of voor een snelle snack onderweg.

Buiten koken
Lekker buiten koken hoort bij kamperen. Vaak hebben kampeerders een los kooktoestel en een gasflesje in een van de bagagevakken. De keuze is enorm. Tentkampeerders zullen vaak een wat uitgebreider toestel kopen, maar als je af en toe eens pannenkoeken bakt of een visje, dan kun je natuurlijk met een eenvoudige gasbrander aan de slag. Er zijn ook branders op benzine en spiritus – laat je adviseren in de kampeerwinkel!

Koken en lekker eten - hapjes

Barbecue
Barbecueën is zo’n beetje een nationale sport in België en natuurlijk is de BBQ ook op de camping een veel geziene gast’. Rond etenstijd kronkelt ’s avonds de ene na de andere rookpluim tussen de bomen omhoog. Worstjes, hamburgers of lokale specialiteiten op de grill: heerlijk! Hoewel puristen zweren bij de BBQ op houtskool, wordt de gasbarbecue steeds populairder. Tip: barbecues met deksel zorgen dat het vlees sappiger blijft en niet verbrandt.

Skottelbraai
De ‘skottelbraai’ lijkt de traditionele barbecue te verdringen op de camping. Van oorsprong komt dit kooktoestel uit Zuid-Afrika. Het is een soort wok die met een stang rechtstreeks op de gasfles wordt aangesloten – de gasfles wordt zo gebruikt als stabiele voetsteun. Je kunt er hele eenpansgerechten op bereiden, maar ook even snel aardappeltjes op bakken. Door de populariteit van dit toestel zijn er inmiddels talloze varianten in allerlei soorten en maten.

Boiler
Heet water is niet alleen perfect voor de afwas, maar ook als je wilt douchen in de motorhome of caravan. Vaak is de boiler standaard aan boord of als optie leverbaar. Hij verwarmt het drinkwater tot 70 graden Celsius. Bij de nieuwste generaties zorgt een veiligheidssysteem ervoor dat de boiler automatisch aftapt als de temperatuur het vriespunt nadert. De meeste boilers worden gestookt op gas maar er zijn ook systemen die op diesel werken.