Gas & Stroom

De kookplaat en de kachel zijn deapparaten die werken op gas in de caravan, vouwwagen of motorhome. En de koelkast, maar die werkt ook op stroom: 230 volt op de camping, 12 volt achter de auto. Gas en elektriciteit maken kamperen nét wat meer luxueus.

Propaan en butaan 
Hoewel je ook kunt koken op benzine of spiritus gebruikt 98% van de kampeerders een gasgestookt toestel in de caravan, vouwwagen, motorhome of voor de tent. Kampeer je ’s winters, dan gebruik je propaan, omdat butaan maar tot een buitentemperatuur van 5 graden mag worden gebruikt. De gasflessen staan in de disselbak van de caravan of in een speciale kast in de motorhome: geventileerde ruimtes, waardoor gas naar buiten kan worden afgevoerd bij een lek.

Soorten gasflessen 
Er zijn nogal wat soorten gasflessen. Naast de grijze stalen exemplaren (5 kg en 11 kg) zijn er ook lichtgewicht gasflessen van kunststof, aluminium of dunwandig roestvaststaal. Let bij de aanschaf zeker op de afmetingen: sommige kunststofflessen hebben een hoge ‘kraag’ waardoor ze niet in elke disselbak van de caravan passen. Nog iets om op te letten: lege kunststof gasflessen ruil je om voor volle, aluminium of stalen flessen kun je laten vullen bij erkende gasvulstations.

Drukregelaar
Onderweg naar je kooktoestel, kachel of koelkast passeert het gas eerst de drukregelaar op de gasfles. Die reduceert de (hoge!) druk in de gasfles naar een werkdruk van 30 of 50 millibar, afhankelijk van het soort apparatuur in je motorhome of caravan. In de drukregelaar zit een membraam dat kan opdrogen. Daarom vervang je de drukregelaar het best om de tienjaar. Neem de oude dan even mee naar de winkel zodat je met de juiste thuiskomt (30 of 50 millibar).

Gasslangen 
De gasflessen in caravan of motorhome zitten vast met beugels of riemen, zodat ze tijdens het rijden geen eigen leven gaan leiden. Met een flexibele (oranje) gasslang zijn de gasflessen gekoppeld aan de vaste, metalen/koperen gasleiding van caravan ofmotorhome. Op die oranje gasslang staat een productiedatum. Vervang die gasslang elke vier tot vijfjaar of eerder als er beschadigingen zijn. Controleer de gasslang regelmatig op lekkage, met zeepsop of een speciale spuitbus.

Onderhoud
Het enige dat je zelf kunt doen aan de gasinstallatie is het controleren op lekkages, met zeepsop of een speciale spuitbus, en het tijdig vervangen van gasslang en gasdrukregelaar. Monteer sowieso een gasdetector, of liever nog een koolmonoxide-detectieapparaat in de caravan.

Leeg of vol?
Hoe weet je of een gasfles leeg is? Daar zijn allerlei apparaatjes voor , de ene al nauwkeuriger dan de ander. Kampeerders van de oude stempel plaatsen simpelweg een personenweegschaal onder de gasfles. Als het aangegeven gewicht in de buurt komt van het eigen gewicht van de gasfles, dan weet je dat hij leeggeraakt. Er zijn apparaten waarmee je beide gasflessen aan de gasinstallatie koppelt. Die schakelen bij een lege fles automatisch over naar de tweede.

Stroom: 230 en 12 volt 
Caravans en motorhomes hebben aparte stroomnetwerken: eentje voor 230 volt en eentje voor 12 volt. Onderweg komt de 12V-stroom rechtstreeks uit de auto, via de caravanstekker; bij motorhomes worden de gebruikers gevoed vanuit het boordnet. Op de camping gebruik je het 230V-netwerk. Apparaten die op 12 volt werken (waterkraan, binnenverlichting, toilet) worden aangestuurd via een omvormer die 230 volt omzet naar 12 volt. Als er een boiler aanwezig is, werkt die sowieso op 230 volt.

CEE-stekkers 
Met een normaal verlengsnoer komt je niet ver op de camping. Je hebt er eentje nodig met een blauwe CEE-stekker, verkrijgbaar in elke kampeershop. Daar kun je ook verloopstekkers kopen: altijd handig, want niet alle campings hebben een CEE-stroompaal op de staanplaats. Met een verloopstekker kun je eventueel ook normale kabelhaspels gebruiken. De meeste staanplaatsen beschikken over 10 ampère stroom – ruim voldoende, tenzij je ook een airco op het dak van je caravan of motorhome hebt.

Aardlekschakelaar 
De meeste caravans hebben een automatische zekeringenkast met twee groepen. Aardlekschakelaars ontbreken soms. Als er een defect ontstaat in de 230 volt-bekabeling kunnen metalen delen zoals het aanrecht, de kachel en zelfs de buitenbeplating van de caravan onder stroom komen te staan. Een aardlekschakelaar voorkomt dat je een schok krijgt en schakelt de stroom meteen uit. Laat zo’n apparaatje monteren bij de dealer.

‘Autark’ kamperen 
De mooiste staanplaatsen hebben geen stroom.. Als je tóch al een accu aan boord hebt, bijvoorbeeld voor de caravan mover, dan kun je de caravan gedurende een paar dagen ook los van de stroompaal gebruiken. De koelkast kan op gas, en als je LED-lampjes gebruikt in plaats van de energieverslindende halogeenlampjes, dan gaat het energieverbruik flink omlaag. ‘Autark’ kamperen heet dat – op internet vind je daar meer info over.