Auto & Rijbewijs

DE PAPIERWINKEL

De regels voor het trekken van een caravan zijn in de afgelopen jaren vergemakkelijkt: in principe heb je aan je B-rijbewijs voldoende,  ook als je met de motorhome reist. Hieronder lees je daar meer over. We kijken ook even naar de rest van de papierwinkel.

Meteen op vakantie
Voor het trekken van een caravan volstaat in principe het rijbewijs-B. Dat was vroeger anders, maar de richtlijnen zijn op 19 januari 2013 versoepeld en daar profiteren caravanners van. Dit is de basisregel: als het maximum toegestane gewicht van de auto plus het maximum gewicht van de caravan (leeggewicht plus laadvermogen) onder de 3.500 kg blijft, dan heb je aan rijbewijs-B voldoende. Met een niet al te zware caravan kun je dus meteen op vakantie!

Rijbewijs B+
Sinds een paar jaar bestaat er ook een ‘B+’-rijbewijs, voor als je met een zwaardere combinatie de weg op gaat. Als het maximum toegestane gewicht van de auto plus het maximum gewicht van de caravan (leeggewicht plus laadvermogen) boven de 3.500 kg komt, maar onder 4.250 kg, dan heb je het nieuwe B+-rijbewijs nodig (natuurlijk blijft ook je huidige BE-rijbewijs geldig). Let wel even op wat je auto mag trekken: dat staat op je kentekenbewijs.

Rijbewijs BE
Als je een rijbewijs-BE hebt gehaald vóór 19 januari 2013, dan mag je iedere aanhanger trekken die je wilt. De enige beperking is wat de auto mag trekken, dat staat op het kentekenbewijs. Heb je het rijbewijs-BE gehaald na 19 januari 2013, dan gelden er wat beperkingen qua aanhangergewicht, maar die zijn niet relevant voor caravans.

Motorhomerijbewijs?
Een standaard B-rijbewijs is voor de meeste motorhomes voldoende. Alleen voor motorhomes met een maximum toegestane massa (de optelsom van eigen gewicht plus laadvermogen) boven de 3.500 kg, dan is rijbewijs-C verplicht. Je hoeft niet meteen je volledige vrachtwagenrijbewijs te halen: voor motorhomes tussen 3.500 en 7.500 kg is ‘C1’ voldoende. Vrijwel alle rijscholen geven die opleiding, zowel praktijk als het vereenvoudigde theoriegedeelte.

Kentekenbewijs aanhanger
Aanhangers met een toegestane massa (leeggewicht plus laadvermogen) onder de 750 kg hebben geen eigen kentekenbewijs. Bagagewagentjes, de meeste vouwwagens en lichte caravans dragen dus hetzelfde kenteken als de trekkende auto, op een witte plaat. Vanaf 750 kg hebben aanhangers wel een eigen kenteken (gele plaat) en kentekenbewijs. Daarop staat onder meer het chassisnummer en de ‘datum eerste toelating’. Het feitelijke bouwjaar van de caravan vind je op het typeplaatje (vaak op de rechterzijkant of bij de dissel).

Kentekenbewijs auto
Op het kentekenbewijs van de auto lees je wat je maximaal mag trekken, zowel geremd (caravans) als ongeremd (bagagewagentjes en vouwwagens). Als je exact wilt weten of je niet boven de limiet uitkomt, kun je dat checken bij een weegbrug in je omgeving. En verder moet je auto zijn voorzien van een goedgekeurde trekhaak inclusief een typeplaatje.