Op gezinsvakantie met de motorhome is een fantastisch avontuur. Zorg er wel voor dat je goed voorbereid bent. Niets zo vervelend als huilende, ruziënde of zeurende kinderen op de achterbank. Met de juiste uitrusting, een goede planning en leuke activiteiten geraak je al een heel eind en wordt de reis voor iedereen een plezier. Hierbij alvast onze toptips om ervoor te zorgen dat jullie avontuur zowel leuk als veilig is. Good vibes only!


1. Maak je camper klaar voor de kleine avonturiers

Safety first: Transformeer je motorhome in een veilige en comfortabele plek voor je kinderen. Plaats veiligheidshekjes om gevaarlijke zones af te schermen en bevestig losse voorwerpen zoals potten, pannen, keukengerei, kleine apparaten en decoraties, zodat ze niet onverwacht gaan bewegen tijdens het rijden.

Essentiële spullen binnen handbereik: Zorg dat je steeds snacks en drankjes bij de hand hebt. Een hongerig kind is meestal niet het meest aangename reisgezelschap. Voor langere ritten is het ook prettig dat ze een dekentje en hoofdkussen hebben om goed te kunnen rusten. Voor de kleine reizigers is het ook prettig om hun lievelingsknuffel kortbij te hebben. Onderweg een klein ongelukje? Houd de EHBO-doos steeds in de buurt.

2. Plan kindvriendelijke stops in

Tijdens lange ritten zijn regelmatige pauzes een must. Niet alleen voor de bestuurder, maar zeker ook voor de kinderen. Door de stops goed voor te bereiden, wordt elke halte een mini-avontuur. En zo wordt de reis net zo leuk wordt als de bestemming. Hierbij enkele tips om deze stops aangenaam en leuk te maken:

  • Rustplaatsen: Reis je door Frankrijk, dan kom je regelmatig de zogenaamde ‘Aires’ tegen, rustplaatsen langs de Franse snelwegen. Je hebt ‘aires de repos’, kleine of grotere plekken met basic faciliteiten. Denk aan een picknicktafel en een toilet. De ‘aires de service’ hebben naast een benzinepomp, winkels, restaurants ook uitgebreidere recreatiemogelijkheden. Ideaal om de kinderen wat te laten spelen alvorens de reis verder te zetten.
    Op de site van de Autoroutes vind je de aires die zich op jouw route bevinden. Handig! Nog handiger: de ervaringen van anderen! Met een simpele zoekopdracht in Google vind je heel wat info over kindvriendelijke rustplaatsen. Check bijvoorbeeld eens deze site voor de tofste aires langs de Route du Soleil. Hier vind je dan weer de 18 meest kindvriendelijke parkeerplaatsen in Europe.
  • Parken en natuurgebieden: Liever even weg van de drukte en het verkeer? Ga de natuur in om de batterijen op te laden voor het vervolg van de reis. De ervaring leert ons dat kinderen het heel fijn vinden om zich in het bos of park uit te leven.
  • Leuke activiteiten: Plan tijd in om een toffe activiteit te doen tijdens de rit. Zoek op voorhand op wat er zich allemaal op je route bevindt en pik er een leuke kinderboerderij, dierentuin of attractiepark uit. Ideaal om kinderen te laten uitkijken tijdens de soms lange uren onderweg.
  • Ga even van de snelweg af: Het kan ook allemaal nog eenvoudiger. In plaats van te eten in een wegrestaurant, ga even van de snelweg af en zoek een lokaal eettentje op. Of voorzie een picknick en zet je op een bankje in een dorpje. Maak van de gelegenheid gebruik om de motorhome terug bij te tanken en nog wat kleine boodschappen te doen. Je zal een stuk goedkoper afzijn dan als je dit doet in het tankstation op de snelweg.

3. Entertainment onderweg

Denk op voorhand na over spelletjes en activiteiten die je onderweg kan spelen, samen met de kinderen.

Klassieke reisspelletjes: Je kent er ongetwijfeld wel zelf al een paar, misschien speelde je ze als kind zelf ook wel? Tijdloze spelletjes zoals ‘dierenketting’, ‘kentekenbingo’, ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’, ‘ik ga op reis en neem mee…’ zorgen voor uren spelplezier.

Speelgoed voor onderweg: het is bijna een vanzelfsprekendheid, maar vermijd speelgoed met geluid… niets zo vervelend om op de achterbank steeds hetzelfde (en laten we eerlijk zijn: vaak irritante) muziekje te horen. Neem in de plaats daarvan een verzameling kleur- een leesboeken. Kleine spelletjes voor onderweg zijn ook vaak een winner. Denk aan een spelletje Uno, bingo of kwartet.

Mag het wat creatiever? Met raamkrijtjes maken kinderen de mooiste creaties op de ruiten. En geen nood, een nat doekje en je wast er alles in 1 2 3 af! Een alternatief is een uitwisbaar whiteboard. Ook hier: urenlang tekenplezier. Maak het wat interactief en stimuleer hun creativiteit met leuke uitdagingen: laat hen iets tekenen dat ze onderweg zien, speel Pictionary of laat ze een zelfportret maken. Zie hoe ze opbloeien en hun creativiteit en fantasie de vrije loop laten!

Luisterverhalen : Zeer succesvol bij zowel kleine als grotere kinderen: luisterverhalen! Op sites zoals Storytel vind je tal van luisterverhalen die je kan downloaden en onderweg kan afspelen. Luister je zelf liever naar je eigen muziek of rij je het liefst in stilte? Download de verhalen op een iPad en laat de kinderen met een hoofdtelefoon luisteren. Je zal merken: het wordt muisstil op de achterbank. Ook de liedjes van Kapitein Winokio en de hoorspelen van Het Geluidshuis zijjn geliefd bij groot en klein.

Voor nog meer inspirerende en praktische ideeën, lees ook eens het blogartikel “Op vakantie met kinderen: spelletjes voor een leuk traject onderweg” op Campaway.

Zo, hopelijk helpen deze tips jullie op weg! Geniet van je vakantie én je reis ernaartoe!