Campings & Reisinformatie

Het is maar net wat bij je past: zo snel mogelijk via de autoroutes naar de Spaanse Costa’s, of lekker genieten van mooie slingerweggetjes onderweg. Het maakt ook een verschil met welk kampeermiddel je op vakantie gaat. Een klassieke piramidetent is niet echt geschikt voor een rondtrekvakantie, omdat zo’n tent nu eenmaal wat aandacht behoeft bij het opzetten. Het andere uiterste is de motorhome: binnen vijf minuten ben je weer onderweg.

Maximale snelheid

In België is de maximale snelheid met een caravan en andere aanhangwagens is 120 km/u. De aangeraden snelheid van 90 km/u is de ideale snelheid om met het Belgische vrachtverkeer mee te kunnen. In Duitsland mag je onder bepaalde voorwaarden 100 km/u rijden mits je daarvoor een ontheffing hebt van de Tüv. Die ‘Tempo 100’ regels vind je hier. Alle landen hanteren eigen verkeersregels, ook met betrekking tot de maximum snelheid. Een handig overzicht vind je hier.

Passantencampings

Reizen met vouwwagen of caravan kost nu eenmaal wat meer tijd. Dat kun je zien als nadeel, maar het levert je ook een aanloopje op om in vakantiestemming te komen na die laatste stressweken op het werk. Handig zijn de ‘passantencampings’ op maximaal 10 km van de snelweg. Vaak hebben dit soort campings een apart veldje buiten de slagboom, waar auto en caravan aangekoppeld kunnen blijven overnachten.

Staplaatsen voor de motorhome

Speciaal voor kampeerauto’s zijn er staplaatsen voor de motorhome in heel Europa. Soms zijn het eenvoudige – gratis – parkeerplekken zonder voorzieningen, maar er zijn ook staplaatsen waarbij elke plek een eigen stroompaal heeft en waar een servicepunt is ingericht. Hier kun je je vuilwatertanks legen en vers drinkwater innemen. Tegenwoordig hebben ook de meeste campings voorzieningen voor campers. Er zijn gidsen te koop met staplaatsen voor de motorhome en voor smartphones kun je diverse Apps downloaden.

Soorten campings

Campings heb je in soorten en maten. Van kamperen bij de boer tot grote, luxe vijfsterrencampings met meerdere restaurants, een wandel-/winkelboulevard, zwemparadijs, wellness en in het hoogseizoen soms zelfs een eigen huisartsenpost. Leuke andere campings zijn de charmecampings: kleine familiebedrijfjes die meestal zijn ontstaan uit de boerencampings.

Kampeergidsen

De camping- en kampeergidsen van ACSI zijn al sinds 1965 een begrip. De kampeergidsen voorzien de kampeerder van alle benodigde informatie over campings in Europa. Alle campings in de gidsen worden jaarlijks geïnspecteerd aan de hand van een lijst met meer dan 200 voorzieningen. Dat maakt de ACSI campinggidsen uniek!

In ons land zijn er verschillende kampeergidsen beschikbaar voor de liefhebbers. De gidsen die Pasar uitgeeft (Pasar Kampeerwijzer, Pasar Kampeergids en Gids Campings in Vlaanderen) zijn een onmisbare praktische hulp bij de organisatie van je kampeervakantie. Hierin vind je alle informatie over Vlaamse campings, kampeerverblijfparken en kampeerautoterreinen. Het magazine Kampeertoerist brengt elk jaar de gids ‘Zorgeloos Kamperen’ uit, een naslagwerk met begeleide kampeerreizen voor het hele jaar.