Elektronica en gemak

Navigatiesystemen, achteruitrijcamera’s, satellietontvangers voor tv/internet of systemen die de caravan of motorhome automatisch waterpas stellen: het bestaat allemaal. Voor wie dat wil wordt het vakantieleven op de camping nog comfortabeler met een simpele druk op de knop!

Achteruitrijcamera’s
Bij grotere voertuigen zoals motorhomes en caravans zorgen achteruitrijcamera’s ervoor dat je wat meer ontspannen achter het stuur zit. Je hebt een goed overzicht over de ruimte achter het voertuig en dat minimaliseert de kans op ongelukken en beschadigingen. Bij caravans zijn achteruitrijcamera’s uitgerust met een zendertje, zodat je in de auto op een beeldscherm exact kunt zien wat er achter de caravan gebeurt. Er zijn ook navigatiesystemen met een ingebouwde achteruitrijcamera.

Navigatiesystemen
Er komen steeds meer navigatiesystemen die rekening houden met voertuiggegevens, zoals grootte, lengte en gewicht –  ideaal voor wie met de motorhome of caravan op vakantie gaat. Zulke systemen houden rekening met (lage) viaducten en bochtige wegen. Je kunt namelijk niet blind vertrouwen op de route van je ‘normale’ navigatieapparaat. Bijna elk merk kan campings lokaliseren en sommige fabrikanten lokaliseren speciale servicepunten voor motorhomes om chemische toiletten te legen.

Elekronica en gemak - navigatie

Satellietontvangers
Met een moderne satellietinstallatie kun je tv-kijken waar je maar wilt. Analoge tv-ontvangst is vervangen door digitaal waardoor er meer zenders en een hogere beeld- en geluidkwaliteit zijn. Een satellietsysteem bestaat uit een schotel, een digitale ontvanger en een tv. Met de uitgebreide systemen is zelfs een internetverbinding mogelijk. Vaak is een druk op de knop al voldoende om toegang te krijgen – handig als de wifi op de camping hapert.

Omvormers en zonnepanelen
Caravans en motorhomes hebben een eigen stroomnetwerk. Het netwerk dient voor de verlichting, de radio of om mobiele apparatuur aan te sluiten. Daarnaast zijn er voldoende stopcontacten voor het koffieapparaat of de haardroger. Het enige dat je hoeft te doen is de caravan of motorhome aansluiten op het 230V-netwerk van de kampeerplaats. Zonder stroomaansluiting kan ook: een speciale omvormer tovert 230 volt uit de speciale boordaccu’s die je vervolgens kunt bijladen met zonnepanelen. De dealer vertelt je daar graag alles over.