Salon caravan + motorhome: 20-25/10/2016
Salon caravan + motorhome: 20-25/10/2016

Caravan van het jaar

Ontdek de caravan van het jaar 2016

Meer info

De Tour de France

Met de motorhome in het kielzog van de Tour de France 2016

Vrijdag 22 juli - 19de rit: Albertville – Saint-Gervais-Les-Bains
 
De dag begint met een uitgebreid en warm afscheid van de mensen waar we een nacht te gast mochten zijn. Daarna vliegen we met onze Van naar olympische stad Albertville, waar we de start van de rit niet willen missen.
We worden na die paar dagen stilaan herkend door een aantal renners die spontaan naar ons toe komen voor een handje of een schouderklopje.
Met onze wendbare Van komen we makkelijk bij de aankomst in Saint-Gervais. Vandaar nemen we de telecabine die ons in een flits langs het steile parcours naar boven brengt waar de eindmeet ligt. De mensenzee ontvlamt wanneer ze Romain Bardet, de beste Franse wielrenner van de Tour, op de reuzeschermen ziet wegrijden. Het Franse enthousiasme kan niet meer stuk. Zelfs niet wanneer het onweer losbarst en het de weg verandert in een ijspiste. Hun held schaatst er op los en valt niet. Bardet pakt de ritzege en tevens de tweede plaats in het classement. Chapeau !
We wachten tot de laatste renner binnen is en rijden dan meteen door naar de col de la Ramaz, eerste categorie, waar wij morgen onze laatste tourrit meemaken.

Wat een avontuur  !

 


                                

Donderdag 21 Juli - 18de rit - Sallanches-Megève

Nieuwe tourrit en alweer een nieuwe beleving !

Vandaag is het een tijdrit. Renners trachten individueel eenzelfde parcours zo snel mogelijk uit te rijden. Dit geeft ons de kans om ze allen apart te zien langsrijden, elk in hun eigen stijl. Interessant om te zien hoe de ene al wat gehaaider is dan de ander.

Voor het eerst kunnen we bijna nergens plaats vinden langs het parcours. Tot een lieve familie ons uitnodigt om onze Van op hun oprit te plaatsen. Tijdens de doortocht van de renners maken we uitgebreid kennis met de overenthousiaste kleinkinderen en hun gepassioneerde grootvader, die ons uiteindelijk ook uitnodigt voor… de apéro J

Opnieuw een topdag dus, en nu onderweg naar onze volgende slaapplaats.

Tot morgen !

Woensdag 20 juli 2016

Vittel, Haribo, Cornetto, Cochonou, Senseo, Tissot, Cofidis, Ibis, Mc Cain, … het zijn slechts enkele van het enorme scala aan merken die de Tour de France sponsoren. Want het bekende sportevenement is natuurlijk ook dat: een commerciële machine.

De Tour zou de Tour niet zijn zonder de alombekende reclamekaravaan. De eindeloze parade van auto's en tanks die de langs de weg geschaarde fans met allerhande gadgets overspoelen, is ongeëvenaard.

In deze idyllische en betoverende omgeving vinden we een mix van muziek, incentives en ontmoetingen met de eigenaren van naburige campers.

En dan op naar de koers zelf, om opnieuw een spektakel te aanschouwen!

 

 

 

 

Dinsdag 19 juli 2016 – derde dag – rustdag

Voordat de renners zich smijten voor de laatste sprint richting Parijs, genieten ze van een dagje welverdiende rust. Ze zullen het nodig hebben want in de laatste vijf dagen worden hen nog vier zware bergritten voorgeschoteld.

Voor ons is dit de uitgelezen kans om hetzelfde te doen en de regio Rhône-Alpes, meer specifiek de departementen Savoie en Ain, te verkennen. In ons busje begeven we ons op de bochtige wegen die zich door het Alpenmassief wringen. Enkele haarspeldbochten lenen zich uitstekend voor een picknick om te genieten van het uitzicht.

Na de middag gaan we richting de col du Forclaz (categorie 1), om daarna de col du Finhaut (buiten categorie) te beklimmen. Daar proberen we een plek te vinden om te overnachten, zodat we woensdag gemakkelijk aan de nieuwe etappe kunnen beginnen. Onze ervaringen en ontmoetingen leren ons dat slaapplaatsen in de bergen duur zijn, zeker wanneer de Tour er de dag nadien passeert. Maar dat houdt ons niet tegen en we vinden toch de ideale locatie. Al snel installeren we ons en wordt de barbecue aangestoken.

Het was een nacht onder de sterrenhemel midden in de bergen om nooit te vergeten!

Maandag 18 juli 2016

Ons doel is om deze week alle facetten van de Tour te ontdekken. Daarom besluiten we om deze ochtend vroeg op te staan en de camping vaarwel te zeggen om de volgende etappe van begin tot einde te volgen. Afspraak in Morains-en-Montagne!

Tijdens onze rit van anderhalf uur komen we verschillende bussen en auto’s tegen van gerenommeerde teams. Wanneer we aankomen hangt de spanning duidelijk in de
lucht: overal zien we fervente supporters en andere nieuwsgierigen die zo dicht mogelijk bij de startlijn willen geraken. Ons VW-busje laten we achter op een overvolle parking, waarna we ons in de massa begeven.


De teambussen staan netjes op een rijtje en we beslissen halt te houden bij die van het Belgische team Lotto-Soudal, in bijpassende truitjes (vaderlandsliefde verplicht). De ontspanning en openheid bij de renners verwondert ons. Wat een contrast met hun concentratie en toewijding tijdens de koers. We twijfelen niet en wisselen zelfs enkele woorden met onze idolen. Er worden handen geschud en foto’s genomen.

De vlag kondigt het startsein aan en de wielrenners zijn vertrokken voor een lange rit richting Zwitserland.

Komaan mannen!

 

Zondag 17 juli: eerste dag van ons avontuur - 14de etappe van de Tour: Bourg-en-Bresse – Culoz

Na een dag rijden bevinden we ons op een steenworp van het meer van Bourget. Het is duidelijk dat ze hier helemaal klaar zijn om de renners en de wielertoeristen te verwelkomen. Op de Col du Grand Colombier is er spijtig genoeg geen plaats meer – de bergpas is ingenomen door zowaar nog grotere fans die hier dagen van tevoren hun plekje komen opeisen.

We nemen onze fietsen en laten ons busje achter op een camping dichtbij de Col. Daar leren we eigenaar en Tour de France-specialist Jean-Louis kennen, die ons een aantal tips & tricks meegeeft zodat we ten volle van deze ervaring kunnen genieten. Zijn zoon begeleidt ons naar de voet van de pas en geeft ons een reparatiekit mee voor het geval onze fietsen het begeven. Jean-Louis, als je dit leest, nog eens bedankt!


Onder een brandende zon beginnen we de beklimming van de Grand Colombier. Al snel is onze voorraad water en energie uitgeput. Gelukkig is solidariteit nooit ver zoek op de baan. Toeschouwers uit alle hoeken van de wereld (Japan, Kazachstan, Colombia, …) geven ons spontaan iets te drinken. Onderweg zien we tientallen busjes en

motorhomes langs de weg, soms zelfs verscholen in hooggelegen bergpaden. Met de kopgroep nog zo’n 100 kilometer ver, duurt het niet lang voordat de eerste pronostieken worden bekendgemaakt.

 

 

 Eens aangekomen op de top van de Col, leert de transistor van onze buurman ons al snel dat de ontsnappingen zich beginnen op te volgen. De spanning is op zijn hoogtepunt bij de toeschouwers. Et c’est parti pour le show! Met vermoeide lichamen snellen de renners ons één voor één voorbij, aangemoedigd door iedereen aan de kant van de weg. Hun lijden live meemaken is anders dan op tv, wat een respect! Met een hese stem moedigen we de laatste coureur aan. We zetten ons neer en beseffen wat we juist hebben meegemaakt. Het was nog beter dan in onze droom.   

We kunnen niet wachten tot morgen.

 16 juli 2017 - We maken ons klaar!

De Tour de France is het derde meest gevolgde sportevenement ter wereld. Echte fans volgen de prestaties van de coureurs op de voet. Ook wij, vier jarenlange vrienden met een passie voor het wielrennen, horen hierbij. Voor ons is de maand juli een godsgeschenk: eindelijk weer de Tour de France!

Dit jaar wilden we de Tour niet volgen vanuit

onze luie zetel. Dag na dag, etappe na etappe de wielrenners aanmoedigen en de magie van deze Franse traditie in het echt meemaken: dát was het plan.
We begonnen te dromen en met wat motivatie, passie en goesting kreeg onze droom al snel vorm. Maar hoe pakken we dat aan? De beste manier om alles
vanop de eerste rij mee te maken, is de Tour te volgen met de motorhome, zo dicht mogelijk bij de renners om zo te worden meegezogen in het feestgedruis.

Met een VW California busje als trouwe bondgenoot – bedankt ouders! – demarreren we voor de rit van ons leven. Het had niet beter gekund: een beweeglijk en elegant voertuig om vier paar goede benen richting Frankrijk te brengen.

Ondertussen is de 103e Tour de France volop aan de gang. Nu nog onderweg, de mooie Franse landschappen bewonderend, staan we morgen langs de weg om onze helden aan te moedigen.

 

 

 

Kamperen is beleven

Ontdek deze unieke manier van reizen in de volgende video's

Meer info

Topbestemmingen

Top 3 bestemmingen met caravan of motorhome

MEER INFO

 

           

?>