C1-rijbewijs: praktisch examen

Beste lezers

Vandaag is dé grote dag: ik doe het praktisch rijexamen voor het C1-rijbewijs!

Mijn rijinstructeur vergezelt me (toch wat zenuwachtig)naar het examencentrum. Voor € 52 krijg ik mijn ticket om het terrein op te mogen. Het praktisch examen bestaat uit twee delen: manoeuvres en rijden op de baan.

In mijn vorige post vertelde ik jullie over de drie manoeuvres die ik moet uitvoeren tijdens het praktisch examen. Maar voordat ik laat zien wat ik kan, voer ik een technische controle uit van het voertuig: banden, oliepeil, richtingaanwijzers enzovoort.

Om te kunnen beginnen aan het tweede deel van het praktisch examen, moet ik eerst slagen voor de manoeuvres. De uitvoering ervan verloopt zonder problemen, dus op naar deel twee: rijden op de baan. Yes!

Zelfs al lijkt dit laatste deel gemakkelijker (ik rijd toch elke dag met mijn eigen wagen), word ik toch stevig op de proef gesteld met dit groter exemplaar.

De examinator legt uit dat ik op drie vlakken word geëvalueerd: rijtechniek, naleving van de wegcode en snelheid. We vertrekken en gedurende 20 minuten leg ik een vlekkeloos parcours af. Bij een kruispunt maak ik uiteindelijk een fout… Ik word teruggestuurd naar het examencentrum. Pech!

Gelukkig kan ik de dag erna opnieuw mijn kans wagen. Voor de manoeuvres zit ik voor een jaar safe: omdat ik hiervoor gisteren al slaagde, hoef ik dat deel niet opnieuw te doen. Tweede keer, goede keer! Mijn route op de baan verloopt vlot. Ik ben trotse eigenaar van het C1-rijbewijs!

Op naar Noorwegen!

Wil je meer lezen ? Klik hier om naar het overzicht te gaan van meer posts over het behalen van je C1-rijbewijs.

Recent Posts